ΙΒΙΣΚΟΣ : ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Η λέξη ιβίσκος είναι ελληνική και το όνομα αυτό δόθηκε αρχικά στο φυτό Αλθαία από τον Διοσκουρίδη.

Στην Ινδία ο ιβίσκος είναι ένα παραδοσιακό θεραπευτικό φυτό που χρησιμοποιούν στην Αγιουρβέδα. Έρευνες έχουν αποδείξει την αντιυπερτασική και αντιοξειδωτική δραστηριότητα του φυτού.

Είναι ιθαγενές φυτό των τροπικών χωρών. Πιστεύεται ότι κατάγεται από την Ινδία και τη Μαλαισία και από εκεί, μεταφέρθηκε στην Αφρική εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τα φύλλα του είναι βαθιά, λοβωτά και έχουν μήκος από 8 έως 15 εκατοστά, με νευρώσεις, εναλλάσσονται και έχουν μίσχους. Τα άνθη του, με διάμετρο 8-10 εκατοστά, έχουν πέντε πέταλα σε σχήμα κώνου και είναι συνήθως κόκκινα (αυτό το χρώμα έχουν τα άνθη του αυθεντικού τροπικού ιβίσκου)

Ο κάλυκας του ιβίσκου περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Τα ξερά σαρκώδη πέταλα ( τα οποία ωριμάζουν 6 μήνες μετά την εμφάνισή τους) περιέχουν υδατοδιαλυτή κόκκινη χρωστική και ένα μείγμα οξέων.

Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του Ιβίσκου

-Οι ερευνητές λένε ότι ένα εκχύλισμα, προερχόμενο από άνθη ιβίσκου, μπορεί να έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς, όπως έχουν το κόκκινο κρασί και το τσάι.

-Οι σπόροι του είναι τονωτικοί, διουρητικοί και καθαρτικοί.

-Τα φύλλα του δρουν καταπραϋντικά για το βήχα και σαν κατάπλασμα χρησιμοποιούνται για τα σπυριά και τα αποστήματα.

-Ενδείκνυται για τους παχύσαρκους που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και αυξημένα λιπίδια.

-Τα φύλλα και τα άνθη του ιβίσκου χρησιμοποιούνται σε ρόφημα, για να ανακουφίσουν από πεπτικά και νεφρικά προβλήματα.

Ο ιβίσκος ο οποίος αναπτύσσεται στην Κίνα, την Ινδία και την Ταϊβάν χρησιμοποιείται σαν παραδοσιακό γιατρικό για να θεραπεύσει την υψηλή πίεση στο αίμα και τις ηπατικές διαταραχές.

 

Άλλες ενδιαφέρουσες χρήσεις του Ιβίσκου

-Στην Αμερική χρησιμοποιούν το φυτό για παραγωγή τσαγιού υψηλού σε ποσοστό βιταμίνης C και το θεωρούν καλό για ανθρώπους που έχουν την τάση, να εχουν κατακράτηση υγρών.

-Τα μικρά φυλλαράκια τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα με άλλα λαχανικά.

-Χρησιμοποιείται σαν αρωματική ουσία σε κέικ, σούπες ακόμα και σε σάλτσες

-Το αφέψημά του ανακουφίζει από τη ζέστη καθώς διαστέλλει τους πόρους του δέρματος και αυξάνει τη ροή του αίματος.

-Στις τροπικές χώρες, φτιάχνουν από τις ίνες των μίσχων, ένα είδος λινάτσας, σπάγκους και σχοινιά.

**Ο ιβίσκος με τα φρούτα του δάσους  δημιουργεί μια ‘’βόμβα’’ αντιοξειδωτικών και συνδυαστικά βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων και στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε ιώσεις. Τέλος βοηθούν στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αυξάνουν τον μεταβολισμό.

Διαβάστε επίσης

ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ

ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ

Το τσάι του βουνού είναι το πιο δημοφιλές και ίσως το πιο αγαπημένο βότανο που διαθέτει η Ελλάδα. Γνωστό και σαν ¨το...

Το κίτρινο δέντρο TEABOX NO4

Το κίτρινο δέντρο TEABOX NO4

ΤΣΑΙ TEABOX NO4 Αν σας αρέσει το λεμόνι στο τσάι σας τότε θα βρείτε σίγουρα το teabox no4 με πρασινο τσαι, αφυδατωμενη...