2Box 9 JuiceBox 9 Η μέντα και τις ευεργετικές ιδιότητες της

Η μέντα και τις ευεργετικές ιδιότητες της

Η μέντα είναι μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό Mentha Piperita, συγγενές με τον δυόσμο (Mentha Viridis ή Μέντα η πράσινη) και το φλισκούνι (Mentha Pylegium ή Μέντα η πουλέγια). Το όνομα μέντα προέρχεται από τη λατινική λέξη mentha, που με τη σειρά της προέρχεται από την ελληνική λέξη μίνθη. Η Μίνθη κατά την αρχαιότητα ήταν βουνό της Τριφυλίας και νύμφη του Άδη και το φυτό ήταν αφιερωμένο στον Άδη.

 Είναι ποώδες και βρίσκεται σε χέρσες περιοχές ή αναχώματα ως αγριόχορτο, ωστόσο εύκολα καλλιεργείται και σε κήπους.  Οι μέντες γενικά είναι από τα πιο αρωματικά (πιπεράτα) και από τα πιο ευχάριστα στη γεύση φυτά, με διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες.  Έχει χωνευτικές, τονωτικές, διεγερτικές, σπασμολυτικές και επίσης ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα ως αρωματικό στην μαγειρική, την οινοποιία και την φαρμακευτική. Στην θεραπευτική χρησιμοποιούνται οι ανθισμένες κορυφές και τα φρέσκα φύλλα του φυτού.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της μέντας.

Στο κρυολόγημα 

Είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί για εισπνοές σε περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης και καταρροής από κρυολόγημα και γρίπη.

Ήπιο σπασμολυτικό 

Ανακουφίζει στην δυσμηνόρροια και στην μητραλγία. Συστήνεται στον πονοκέφαλο , στην ημικρανία, στον ίλιγγο και στην αϋπνία.

Στα δόντια 

Καθαρίζει, λευκαίνει, έχει αντισηπτική δράση, βοηθά στον πονόδοντο.

Στο πεπτικό σύστημα

Ανακουφίζει αποτελεσματικά από πληθώρα προβλημάτων του πεπτικού. Βοηθά σε δυσπεψία, μετεωρισμό, κολικούς, διάρροια.Απομακρύνει το αίσθημα του εμετού και της ναυτίας σε όσους ταξιδεύουν ή σε έγκυες.

Στο δέρμα

Καθαρίζει το δέρμα από μαύρα στίγματα και ακμή, χάρη στην αντιβακτηριδιακή της δράση.

Στον έρπη   

Εργαστηριακές έρευνες έχουν αποδείξει ότι σκοτώνει τον ιό του έρπητα του στόματος και των γεννητικών οργάνων.

 

Περιληπτικά μπορούμε να πούμε ότι η μέντα έχει ιδιότητες που δίνουν μια σειρά από άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία. Είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, επομένως μπορεί να είναι αποτελεσματική στη χρήση της ως καθαριστικός παράγοντας της επιδερμίδας και συμβάλλει στην καταπολέμηση των βακτηριακών μολύνσεων. Επίσης, είναι γνωστό ότι έχει αποσυμφορητικές ιδιότητες, έτσι μπορεί να αποτελέσει μια δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για μια σειρά από αναπνευστικές διαταραχές.Τέλος ως γνωστό αναλγησιακό η μέντα μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου.

Διαβάστε επίσης